*
Example 1: An electrician"s apprentice earns $7.58 per hour. If he earned $316.99 last week, then about exactly how many type of hrs did he work?

Analysis: The phrase around exactly how many suggests that we have to estimate. To deal with this problem, we will estimate the quotient of these decimals. Tbelow are many kind of methods that we can use. We will use compatible numbers for this trouble. The number 7.58 is cshed to 8 and also the number 316.99 is close to 320.

You are watching: Estimating decimals quotients

Estimate:

 

*
*

Answer: The electrician"s apprlure worked about 40 hours.

In the example above, we readjusted the divisor 7.58 to 8 and also the dividfinish 316.99 to 320. The numbers 8 and also 320 are compatible since they make it simple to carry out psychological arithmetic. Let"s look at some even more examples of estimating decimal quotients.

Example 2: Estimate the quotient: 4,189 ÷ 6.3

Analysis: Due to the fact that 42 ÷ 6 = 7, we will certainly round 4,189 to 4,200 and also 6.3 to 6 .

Estimate: 

*

Answer: The estimated quotient of 4,189 and 6.3 is 700.

In Example 2, each aspect was readjusted to a compatible number. The numbers 4,200 and 6 are compatible since they make it straightforward to carry out psychological arithmetic. When estimating decimal quotients, it is simplest to use compatible numbers. This is the strategy we will usage throughout this leskid.

Example 3: Estimate the quotient: 3,041.9 ÷ 23

Analysis: Due to the fact that 30 ÷ 2 = 15, we will round 3,041.9 to 3,000 and 23 to 20.

Estimate:

 

*

Answer: The estimated quotient of 3,041.9 and also 23 is 150.

Example 4: Estimate the quotient: 1,981.5 ÷ 401

Analysis: We will certainly round 1,981.5 to 2,000 and also 401 to 400.

Estimate:

 

*

Answer: The estimated quotient of 1,981.5 and also 401 is 5.

Now that we have actually learned how to estimate decimal quotients, we have the right to look at some word difficulties.

*
Example 5: If you bought 3 items for $219.75, then around just how much does each item cost?

Analysis: To solve this trouble we need to estimate the quotient of $219.75 and 3.

Estimate:

 

*

Answer: Each item prices around $70.

*
Example 6: The Lachance family members drove on a 1,587.2 km pilgrimage in 7.5 days. Estimate the average number of km propelled per day.

Analysis: To fix this problem, we need to estimate the quotient of 1,587.2 and also 7.5.

Estimate:

*

Answer: The average number of kilometres thrust per day is around 200.

*
Example 7: Nine jars of candy cost $18.99. Derek estimated that he would certainly need to pay $2.00 for one jar. If the actual cost is $2.11 for one jar, did he overestimate or underestimate? Exsimple your answer.

Answer: Derek underapproximated bereason his approximated quotient of $2.00 was reduced than the actual price of $2.11.

*
Example 8: Twenty-four blank DVDs expense $70.80. Robin approximated that she would certainly have to pay $3.00 for one DVD. If the actual cost is $2.95 for one DVD, did she overestimate or underestimate? Exordinary your answer.

Answer: Robin overestimated bereason her approximated quotient of $3.00 was better than the actual price of $2.95.

Example 9: Taylor divided 8,326 by 9.2 and got a quotient of 905. Use estimation to identify whether his answer is reasonable or unreasonable. Exsimple your answer.

Answer: Taylor"s answer of 905 is reasonable because 8,100 ÷ 9 = 900.

Example 10: Nina separated 3,710.5 by 5.9 and obtained a quotient of 62.89. Use estimation to determine whether her answer is reasonable or unreasonable. Exsimple your answer.

Answer: Nina’s answer of 62.89 is unreasonable since 3,600 ÷ 6 = 600.

Summary: In this lesson, we learned how to estimate decimal quotients making use of compatible numbers. We likewise established if an approximated quotient was an overestimate or an underestimate by comparing it via the actual answer. Lastly, we provided estimation to recognize if a solution was reasonable or unreasonable.

Exercises

Directions: Read each question below. You may use paper and pencil to assist you estimate. Select your answer by clicking its switch. Feedago to your answer is gave in the RESULTS BOX. If you make a mistake, choose a various button.

1.Charlotte was asked to estimate the quotient of 2,163 and 7.1. Which of the following compatible numbers did she usage to gain a reasonable estimate? 
 
*
*
*
Namong the above.

RESULTS BOX: 

2.Phil was asked to estimate the quotient of $251.75 and also 83. Which of the adhering to compatible numbers did he use to obtain a reasonable estimate? 
 
*
*
*
None of the above.

RESULTS BOX: 

3.You are shopping in a video keep and have $49.50 to spend. DVDs cost $3.25 each. Estimate the maximum number of DVDs you could buy. 
 3251.616None of the above.

RESULTS BOX: 

4.Sarah divided 5,211.92 by 57.4 to discover the quotient. Use estimation to recognize which of the adhering to answers is reasonable. 
 90.80908.09,080.Namong the above.

RESULTS BOX: 

5.Tright here are 5 world in an elevator. With Each Other they weigh 925.98 lbs. Use estimation to determine which of the adhering to average weights is reasonable.

See more: The Most Devastating Natural Disaster In Europe During The Late 1300S Was Which Of The Following?

 
 1,851.96 lbs.185.196 lbs.1.85196 lbs.None of the over.

RESULTS BOX: